Er du en som har vinduskarmene, badekaret, drivhuset og kjøkkenbenken full av små og store såprosjekter hele våren og forsommeren? Eller er den som rett og slett ikke tør helt å gå i gang, fordi du er redd for at du ikke skal få det til? Uansett hvor man befinner seg på akkurat denne skalaen, så finnes det en løsning som passer akkurat. Jeg har mest sannsynlig vert innom de fleste trinnene på skalaen, og opplevd både entusiasme, og en hageglede på randen til undergang.
Et grunnleggende tips når det kommer til forkultivering er å ikke ha det ikke for travelt! Sår du frøene for tidlig, kan de bli lange og hengslete på grunn av lysmangel, og potensielt ha store problemer med å komme i gang når de har blitt plantet ut. Les på posen og sett frøene en gang mot sluttet av den anbefalte tidsperioden dersom du bor i nord. Bor du lenger sør, som her i Kinn, kan du gjerne sette frøene tidligere, men aldri tidligere enn den anbefalte tidsperioden.
Neste tips er å velge riktig vanskelighetsgrad i forhold til hva du ønsker å legge inn av innsats i prosjektet ditt. Og er du nybegynner: så kan det være ok å gape over akkurat passe. Det skaper så utrolig mye mer glede, og du slipper den salige frustrasjonen over at ting ble en del annerledes en den flotte drømmen du har inni deg. Jeg skal ikke skjære alle over en kam. Noen av oss er helt klart naturtalenter som ikke trenger å øve før dette går som det skal. Jeg er ikke en av dem.
tredje tips i rekken er å velge riktig utstyr, riktig sted, riktig temperatur, riktig fuktighet og riktig jord. Blir du svett? Jeg også. Så mange ulike steder har jeg ikke i huset mitt, som familien kan leve med at jeg bruker til mine litt for store prosjekter. derfor har jeg endelig lært meg å fokusere på et par nye ting om gangen, i stedet for alt jeg vil med en gang.
Det enkleste først: Riktig jord, og riktig dybde med frøet. Jeg har blitt veldig glad i såjorden til Emmaljunga. Den er lett, myk å jobbe med, ingen store partikler, passe sand, og lite næring. Alt det et lite frø setter pris på med jorden. Så før man spesialiserer seg på alle planters krav og preferanser, er denne det beste utgangspunktet du kan gi deg selv. Hold så jorden fuktig, og følg anvisningen på frøpakken når du velger hvor den skal stå. Enkelte vil ha det varmt, og andre skal faktisk i kjøleskapet.
Minidrivhus i vinduskarmen? Genialt for vindu med mindre direkte sol. Husk at også vårsolen kan bli intens for en liten spire inni en boks med soloppvarmet luft og jord. Ta derfor lokket av og på alt etter hva du erfarer fungerer. Kokte spirer gror i hvertfall ikke.
Etterhvert må du også tenke på næring. Følg anvisningen på næringen du bruker, så du ikke svir de små, nye røttene. Drukning, koking og gjødselsvie er kanskje de vanligste årsakene til at man får kort veg til kompostbingen med prosjektene sine. Tro meg, det har blitt en godt tråkket sti oppgjenom årene.
Uansett. Det er bare å hive seg i det 🙂 Selv har jeg sådd gressløk og vingethunbergia i dag. Med en tøff periode med altfor lange (men fantastisk flotte) dager i vente, tenker jeg at det blir akkurat passe start. Får se om jeg husker neste uke hva jeg har lovet meg selv 😉
Lykke til, og kos deg 😀