Mosefri plen på 1.2.3


En tittel som lover veldig mye. Det er ikke engang sikkert du er enig med meg, men gi det en sjangs, så skal du se at det ikke er så vanskelig likevel. Enten løsningen kommer på en-to-tre, eller om hundredeogtjuetre, eller et sted imellom. Dette blir et langt inlegg, men om du følger rådene og lykkes etterpå; kan du takke naturen for at den er ganske smart selv om vi til stadighet prøver å finne smartere løsninger enn naturen tilbyr seg selv.


1– Det første stjernetipset for betydelig mindre mose i plenen, er å slutte å prøve å fjerne den. Neida, jeg mener ikke at du skal overse den (med mindre du ønsker å ha den der). Men vi har en tendens til å kjempe kampen mot mosen samtidig som vi ubevisst gjør forholdene for gresset dårligere og dårligere. Og da er vi like langt, for mosen kommer tilbake. Den beste mosefjerneren vi kan oppdrive er derimot gresset selv. Har gresset gode forhold, kan nemlig ikke mosen konkurrere den ut, og du får den grønneste plenen i nabolagaet. Lover.

2– Stjernetips nummer to, er å se etter hvilke forhold du kan tenke deg er med på å gjøre forholdene for gresset ditt vanskelige:



PH. Det rådes til å kalke, fordi sur jord kan gi mose. Det er faktisk bare halvveis sant. Sur jord gjør at gresset ikke trives, derav mose. For basisk jord kan også gjøre forholdene for gresset dårlige. Kalk gjør jorden basisk. Har du en for sur jord, er det lett å fikse med kalk. Den vegen på PH-skalaen er enkel. Men har du fått en for basisk jord, tar det ekstremt lang tid å få den ned igjen på et levelig nivå. Når ble plenen din kalket sist? I fjor? da skal du IKKE kalke i år. Kanskje ikke før om 4 år til. Kunstgjødsel er med på å gjøre jorden sur. Derfor anbefaler vi på det sterkeste en naturgjødsel. Tilført rett før regnvær. Gresset vil takke deg, og kommer til å ta opp kampen med mosen etterhvert uten at du ber om det.

Vanntilgang. Har du tørr, fuktig eller våt plen? Det litt intetsigende rådet for gress, er at det skal ha den sånn passe fuktig. For tynn og soleksponert jord kan tørke ut gresset. Men mosen tåler det. For vått og sørpete? Du kan kvele både mose og gress med for mye vann. gresset tåler en del, men når det først dør, er det nok slik at mosen vinner her også. Om du har det for fuktig, kan det være lurt å spør noen som kan faget, om hvorfor den er våt. Det kan handle om drenering, fall osv. Men det kan like fort være type jord, tykkelse på jordlaget og struktur i jorden som er årsaken. OM du tenker hvor naturen selv lar gresset sprette opp, så er det i sand, grusveger/grusganger, osv. Det er i bunn og grunn en sandplante som vokser godt i godt drenert jord. og som tåler å stå i vann i enkelte perioder, så lenge den får lov å tørke opp innimellom. en sterk gressmatte derimot får du ikke når det blir for vått.

Lysforhold: Gress er en lyskrevende plante. uansett hvor hardt du prøver, vil det aldri trives gress under rhododendronen, hekken eller andre sterkt skyggede områder. For skyggesteder i grensesoner, kan man likevel forsøke gressblandinger for skygge.

Jordstruktur: Gress ønsker en lett og luftig jord, med god drenering. Når vi lager plen, blander vi gjerne inn 30%(!) sand. I alle fall i hager med dypere jordlag enn 20cm som ikke er sterkt soleksponert over tid.


MAT: Uten mat, blir i alle fall jeg gretten. Det gjelder plenen også. Gi greset en god matpakke. Vi mennesker liker å spise 4 ganger om dagen. Plenen din vil gjerne få mat 4 til 6 ganger i løpet av sesongen. Kjøp naturgjødsel, se på værmeldingen, og stå klar til å gi plenen et godt dryss rett før regnet setter inn. Vi anbefaler naturlige gjødselprodukterer som er basert på hønsegjødsel. Hønsegjødsel skaper rikere bakterieflora i jorda og dermed bedre næringsgrunnlag for plantene. Resultatet er mer hardføre og frodigere planter og plener. Helt enkelt. Regelmessig gjødsling med Helgjødsel hindrer uønsket mose i plenen.

3. Her er den gode treeren som er lett å gjøre noe med. Klipp ikke gresset for kort. Og heller ikke for sjelden. Blir det for kort, slipper solstrålene ned til ugressfrø, og gresset vil slippe mosen frem, fordi det bruker lenger tid på å dekke overflaten enn det mosen gjør. Klipper du ofte og lite, vil du få mykere gress, som holder jordflaten dekket, og det dannes ikke så harde gresstrå som stikker under bare føtter. I vekstsesongen er det fint om gresset får en stuss 2 ganger i uka. Og da kan man i tillegg droppe hele oppsamleren, og la gresset gå tilbake til plenen som næring. Vinn vinn! Men pass på at det ikke bygger seg opp et filtet lag med gressrester som ikke omdannes fort nok. Blir filtlaget for tykt, vil det kvele gresset.

Det siste, på tampen:

Bruk plenen. Gresset tåler godt, og elsker å bli tråkket litt på. Det tåler ikke mosen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.